Ηλιοθερμία

ananeosimes4Τα ηλιακά συστήματα εκμεταλλεύονται την ηλιακή ακτινοβολία για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και τη θέρμανση του χώρου. Παρέχουν εξαιρετικές λύσεις στον τομέα της θέρμανσης οικιών, πισινών, γραφείων, εργοστασίων κλπ., όπως επίσης παρέχει ζεστό νερό χρήσης, και δίνει λύσεις στον τομέα της ψύξης το καλοκαίρι, από ηλιακή ενέργεια.

Τα ηλιοθερμικά συστήματα χρησιμοποιούνται σε κεντρικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, αλλά και σε νοικοκυριά για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου υπάρχει έντονη ηλιακή ακτινοβολία ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, η εφαρμογή της ηλιοθερμίας είναι ιδιαιτέρως αποδοτική.

Ένα τυπικό ηλιοθερμικό σύστημα, αποτελείται από

– τους ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι θερμαίνουν μέσω της επιφάνειάς τους το διερχόμενο θερμαινόμενο μέσο (νερό).

-τον ταμιευτήρα (buffer ή boiler για θέρμανση χώρου ή ζεστού νερού χρήσης αντίστοιχα), δηλαδή μια κατάλληλα θερμομονωμένη μεταλλική δεξαμενή νερού.

-τον αυτόματο ελεγκτή ηλιοθερμίας, που αποτελεί ουσιαστικά τον ηλεκτρονικό “εγκέφαλο” του συστήματος, δίνοντας εντολές και παρουσιάζοντας στοιχεία της λειτουργίας στο χρήστη.

 Με την εγκατάσταση μιας ηλιοθερμικής μονάδας, μπορούν να καλυφθούν ακόμα και 100 % οι ανάγκες σε ζεστό νερό ενός κτιρίου, και σε ένα σημαντικό ποσοστό (50-60%) οι ανάγκες θέρμανσης. Για την πρόσθετη ενέργεια που απαιτείται για την ανάγκη θέρμανσης, συνεργάζονται με λέβητα πετρελαίου, αντλία θερμότητας, γεωθερμικό σύστημα, ή άλλη διάταξη. Η βασική αρχή ενός ηλιοθερμικού συστήματος είναι ότι εγκαθίσταται και λειτουργεί χωρίς να καταργεί τη βασική εγκατάσταση θέρμανσης (με άλλα καύσιμα), αλλά συνεισφέροντας σ’ αυτήν. Ο βαθμός συνεισφοράς και κατ’ επέκταση η μείωση της χρήσης άλλου καυσίμου εξαρτάται από το μέγεθος της εγκατάστασης, τη γεωγραφική θέση και άλλους παράγοντες.

Πλεονεκτήματα:

– Ενέργεια δωρεάν από τον ήλιο
– Οικονομική & οικολογική λύση
– Εξοικονόμηση καυσίμου & αυτονομία
– Μείωση ρύπων
– Ευκολία στην τοποθέτηση & μειωμένη συντήρηση
– Μικρός χρόνος απόσβεσης του αρχικού κόστους
– Συμβατότητα με ενδοδαπέδια συστήματα & κοινά σώματα καλοριφέρ
– Δεν καταργείται το υπάρχον σύστημα θέρμανσης
– Πολύ μικρές επεμβάσεις στις υφιστάμενες κατοικίες
– Λειτουργία όλο το χρόνο

 Τέλος ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι το πιο απλό και το πιο δημοφιλές ηλιακό σύστημα.  Το γραφείο μας εκτός από την μελέτη και την εγκατάσταση, εμπορεύεται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα καθώς και τους πιο σύγχρονους ηλιακούς συλλέκτες.